Επικαιρότητα - Τοπικά Νέα

Ενημέρωση και σχολιασμός πάνω σε τρέχοντα θέματα και ζητήματα κοινωνικού και γενικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν την επικαιρότητα και ειδήσεις από την τοπική κοινωνία της Ιστιαίας, της Βόρειας και λοιπής Εύβοιας.

Πρωτοφανές έγκλημα για τα δεδομένα της Ιστιαίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα συναίβει τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου 2013.

Ηλικιωμένη γυναίκα δολοφονήθηκε στο σπίτι της πιθανόν μετά από δυνατό χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι της με σκληρό αντικείμενο. Σύμφωνα με μάρτυρες που είδαν τον τόπο του εγκλήματος, το σπίτι της ηλικιωμένης ήταν ανάστατο και οι τοίχοι γεμάτοι με αίματα κάτι που υποδηλώνει πως το αίμα εκσφενδονίστηκε υπό τη μορφή πίδακα μετά από τον θανάσιμο τραυματισμό της άτυχης γυναίκας.

Ο δράστης είχε την ψυχραιμία σύμφωνα με λεγόμενα να πλυθεί στο λουτρό του σπιτιού.

Ο σκοπός του εγκλήματος δεν είναι πλήρως διευκρινισμένος μιας και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά χρήματα που είχε στο σπίτι της παρέμειναν απείραχτα.

Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το σπίτι του θύματος και ενισχύσεις με ειδικά τμήματα της αστυνομίας προσήλθαν από την Χαλκίδα για να βοηθήσουν στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος.

Το μυθιστορηματικό σκηνικό του εγκλήματος αυτού, μας θυμίζει εικόνες από το βιβλίο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, “έγκλημα και τιμωρία”. Ας ελπίζουμε ότι και το τέλος θα είναι παρόμοιο. Θα εξιχνιαστεί δηλαδή και αυτό το έγκλημα.

Να σημειώσουμε πως το περιστατικό αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς από εγκληματικές ενέργειες που ήταν σε έξαρση τις τελευταίες περίπου 20 μέρες. Είχαν προηγηθεί η κλοπή καταστήματος, διάρρηξη αυτοκινήτου και πυρπολισμός ενός άλλου αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο 16/2/2013 τα ξημερώματα ακούστηκαν από αυτήκοους μάρτυρες 3 πυροβολισμοί στο κέντρο της Ιστιαίας περί τις 2:10 πμ και ενώ η νεολαία διασκέδαζε στα μπαράκια της πόλης.

Τα πρόσφατα επώδυνα μέτρα της Κυβέρνησης ωχριούν μπροστά στην μεγαλύτερη πληγή που έχει αρχίσει να πλήττει την Ελλάδα και που αναμένεται να γιγαντωθεί τις επόμενες δεκαετίες. Η μεγάλη αυτή πληγή αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι το δημογραφικό πρόβλημα, για το οποίο σχεδόν κανένας δεν μιλάει! Πλήθος Ελλήνων είναι ανύπαντροι, πολλοί κοντά και πέριξ των σαράντα, τόσο άνδρες αλλά δυστυχώς και πολλές γυναίκες. Ενώ πολλά από τα υπάρχοντα ζευγάρια είναι άτεκνα και πολλά επίσης έχουν μόνο ένα παιδί!

Η 10η αυτή πληγή του Φαραώ, η καταστρεπτικότερη όλων, φυσικά δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της νεοελληνικής κουλτούρας, ή καλλίτερα υποκουλτούρας, της ημιμάθειας και του ηθικού ξεπεσμού. Ενός δήθεν μοντερνισμού και ελευθεριότητας, που απλά υποκρύπτουν έναν ακραίο εγωκεντρισμό, νεοελληνικό νεοπλουτισμό, ψυχολογικά συμπλέγματα (μάλλον παλαιότερων γενεών), και ένα τεράστιο εσωτερικό κενό.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει σε 30 έως 40 χρόνια από τώρα, όταν η Ελλάδα γεμίσει ανήμπορα γεροντάκια. Βιασμοί, κλοπές, ληστείες; Ήδη ακούμε συνταρακτικές ειδήσεις όπως πχ ένας πρόσφατος βιασμός 82χρονης γυναίκας!! Πόσο θα ενδιαφέρονται οι ελληνοποιημένοι αλλοδαποί αστυνόμοι που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες λόγω λειψανδρίας, για εμάς τους...μελλοντικούς ανήμπορους και μοναχικούς γέροντες; Μήπως να εύχομαι να μην ζω μέχρι τότε;

Από φιλό-τιμοι γίναμε α-τιμοι. Γίναμε ανέντιμοι, γίναμε απατεώνες, ξεπέσαμε ηθικά, προσφάτως γίναμε και ανέκδοτο για τους ξένους (Creek statistics) και περίγελος. Φθάσαμε να μας βρίζουν οι γερμανοί, οι άνθρωποι που αιματοκύλισαν όλο τον κόσμο μόλις 50 χρόνια πριν!

Διώξαμε το Θεό από μέσα μας και γίναμε εμείς θεοί. Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας, θα χάσουμε την ελευθερία μας, θα χάσουμε τη γή μας και τα λεφτά μας και τέλος θα χάσουμε και τη ζωή μας. Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση με βάση τις εμπειρίες από τα δύο πρόσφατα ταξίδια μου στη Ρωσία. Το μεγάλο αυτό, πρώην κομμουνιστικό, αθεϊστικό, αδελφό όμως έθνος, έχει στραφεί προς την ορθοδοξία. Και αναπτύσσεται με εντυπωσιακό τρόπο και αρχίζει και ευημερεί και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή! Μήπως θα έπρεπε να το μιμηθούμε και εμείς και ίσως να το προσεγγίσουμε και λίγο περισσότερο;

Και μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο της σαρακοστής κλείνω με τα λόγια του Αποστόλου: "γρηγορείτε, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε" Προς Κορινθίους Α' 16:13.

Μεγάλη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Ιστιαία και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας αποτελεί η εγκατάσταση μονάδας ΕΚΑΒ στην Ιστιαία. Την είδηση πληροφορήθηκα με ευχαρίστηση από την τοπική εφημερίδα "ο Παλμός της Βόρειας Εύβοιας".

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προόδου για την επαρχία μας, αν αναλογισθεί κανείς πως μόλις πριν από ένα τρίμηνο (βλ και προηγούμενο άρθρο: "ένας είναι και .... τον βαράνε όλοι"), οι συνθήκες διακομιδής των ασθενών ήταν σχεδόν άθλιες, αφού γινόντουσαν διακομιδές ακόμη και βαριών περιστατικών με ταξί, ενώ δεν έλλειπαν και περιστατικά "ρουσφετολογικών" εξυπηρετήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Παλμού" η δύναμη του ΕΚΑΒ αποτελείται από δύο ασθενοφόρα και έξι προς το παρόν διασώστες με προοπτική να αυξηθούν στους εννέα.

Η αναβάθμιση δεν αφορά μόνο το διαδικαστικό μέρος (δηλ τις διακομιδές) αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, μιας και οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι άτομα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, εμπειρίας, και επαγγελματισμού.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης κατέκλυσαν τον ατμοσφαιρικό αέρα πάνω από τον ελλαδικό χώρο πριν από 2 εβδομάδες περίπου. Παρόμοια κατάσταση αναφέρθηκε και στην Κύπρο.

Η αναφορά στον ιστότοπο skopelitis.gr γίνεται καθυστερημένα γιατί το φαινόμενο του νέφους της σκόνης με απασχολεί ως ιατρικό φαινόμενο και όχι ως μετεωρολογικό!

Φαίνεται πως παρουσιάζει ιδιαίτερο ιατρικό ενδιαφέρον. Η αίσθηση μου ως ιατρού είναι πως υπάρχει μία αύξηση της νοσηρότητας που συνδέεται με την εμφάνιση του φαινομένου αυτού. Υπάρχει σύμφωνα με την κρίση μου, υποψία, ακόμη και για καρδιολογικό περιστατικό (δυσερμήνευτη αρρυθμιολογική διαταραχή σε ασθενή χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και επιβαρυντικούς παράγοντες) [την πληροφορία αυτή μου έδωσε ο ικανότατος συνάδελφος καρδιολόγος κος Αθανάσιος Παπανδρέου από την Χαλκίδα. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις πολύτιμες πληροφορίες του. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται στον ελλαδικό χώρο καρδιολογική διαταραχή που μπορεί να συνδέεται με την σκόνη της Αφρικανικής ηπείρου!].

Ο πονόλαιμος και συμπτώματα λοίμωξης ή ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις. Ενώ περιστατικά όψιμου βήχα (ξηρού και πολλές φορές επίμονου) πιστεύω πως μπορούν να αποδοθούν στην περίεργη για εμάς σκόνη.

Η σκόνη κάλυψε σχεδόν όλη την Ελλάδα αφού υπάρχουν αναφορές από την Πάτρα έως και την Θεσσαλονίκη (απ\' όπου έκανε δήλωση σχετικά με το θέμα ο δήμαρχος της πόλης κος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος σχολίασε: «Θεωρώ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η κεντρική εξουσία θα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες, ώστε να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της χρήσης των ΙΧ», απόσπασμα από τον "agelioforos.gr").

Όπως υπονοείται από τον κο Παπαγεωργόπουλο, πτωχές είναι οι επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς υγείας στην Ελλάδα. Αντίθετα περισσότερες και λεπτομερέστερες αναφορές υπάρχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Έλληνες Κύπριοι φαίνεται να είναι καλλίτερα οργανωμένοι και καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε ή ακόμη καλλίτερα να συνεργαστούν μεταξύ τους οι αρμόδιοι φορείς.

Παραθέτουμε σχετικές ανακοινώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο στο αντίστοιχο Θέμα (βλέπε μενού>επίσημες ανακοινώσεις).

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο και παρατηρείται κυρίως την άνοιξη.

 

Λίγα λόγια για τα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη)

Η ύπαρξή τους γενικά υποδηλώνει υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και συνδέονται με αυξημένη νοσηρότητα (κυρίως από το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα) και θνησιμότητα. Όταν συνδυάζονται με ατμοσφαιρικούς ρύπους και αυξημένη υγρασία γίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Το όριο ασφαλείας θεωρείται η τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η αύξηση τους τις επίμαχες ημέρες ήταν τεράστια, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λεπτομερειακά στοιχεία στην διάθεσή μας για τον ελλαδικό χώρο.

Παραθέτουμε φωτογραφίες του νέφους, που επισκίασε ακόμη και τον ήλιο, από την πόλη των Λ. Αιδηψού. Ίδια εικόνα επικρατούσε σε όλη την Β. Εύβοια.

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 01

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 02

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 03

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 04

Οι ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου που έγιναν από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ (Εθνικό Κέντρο ΕΠειχειρήσεων Υγείας) και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κεντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) σχετικά με θανάτους ασθενών, κατά κανόνα αναφέρονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ΑΗ1Ν1. Όλα τα περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ήταν διασωληνωμένα και είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Στις ανακοινώσεις δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία. Έτσι δεν αναφέρεται η πολύ συμαντική πληροφορία, αν τα άτομα αυτά, που ανήκαν στις ομάδες κινδύνου, είχαν εμβολιασθεί (όπως όφειλαν) με το νέο πανδημικό εμβόλιο ή το κλασικό εμβόλιο της εποχικής γρίππης ή και τα δύο μαζί ή αν είχαν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου.

Μια ακόμη παρατήρηση είναι πως η αιτία θανάτου είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διότι λαμβάνουν χώρα πολύπολοκες διαδικασίες και οι ασθενείς τις περισσότερες φορές αποβιώνουν από τις επιπλοκές της νόσου και της νοσηλείας στην μονάδα.

Οι ανακοινώσεις αυτές δημιουργούν εντυπώσεις και ενδεχομένως οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα ειδικά σε άτομα που δεν υπάγονται στον χώρο της υγείας. Κατά τη γνώμη μου είναι αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο να γίνονται τέτοιου τύπου ανακοινώσεις, ειδικά από τα ΜΜΕ (όπως πχ τηλεόραση και ραδιόφωνο) και τα στοιχεία αυτά δεν θα έπρεπε να δημοσιεύονται αλλά να είναι προσβάσιμα μόνο στους λειτουργούς της υγείας και την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός της δημοσίευσης δημιουργεί σκιές και αφήνει υπονοούμενα.