Τα νέα στην υγεία

Ενημέρωση για τρέχοντα θέματα καθώς και νεώτερα δεδομένα και εξελίξεις στον τομέα της υγείας.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς για τη γρίπη Α (Η1Ν1), το Υπουργείο Υγείας (της Κυπριακής Δημοκρατίας) πληροφορεί το κοινό τα ακόλουθα:

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη εβδομάδα εμβολιασμών για τη γρίπη Α (Η1Ν1). Το όλο πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και χωρίς να έχουν δηλωθεί οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί. Η ενημέρωση που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΜΕΑ (European Medicines Agency) της 16ης Δεκεμβρίου 2009, έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 26 εκατομμύρια άτομα και 213.000 έγκυοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς οποιεσδήποτε σοβαρές ή μη αναμενόμενες παρενέργειες.

Η Επιτροπή Διαχείρισης θεμάτων που αφορούν τη γρίπη, του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να προχωρήσει από τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, στην Δ' φάση εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης Α (Η1Ν1) με διεύρυνση των εμβολιασμών καλύπτοντας όλα τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα του υγιούς πληθυσμού από 6 μηνών έως 65 ετών. Με τη διεύρυνση αυτή θα μπορούν να προσέρχονται για εμβολιασμό στα κατά τόπους Κέντρα Εμβολιασμού:

  • Άτομα ηλικίας 6 μηνών - 65 ετών, ανεξαρτήτως του αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Άτομα ηλικίας 65 και άνω που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τονίζεται, για ακόμα μια φορά, η αναγκαιότητα για εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας και προτρέπονται τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυτές και δεν έχουν εμβολιασθεί να προσέλθουν στα κέντρα εμβολιασμού χωρίς άλλη αναβολή.

Περισσότερα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Ε.Ο.Φ. ανακοινώνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Ελβετίας, η παρτίδα S06 του γάλατος πρώτης βρεφικής ηλικίας με την εμπορική ονομασία SANUTRI NATUR PRETERN και ημερομηνία λήξης 21/01/2010, διαπιστώθηκε ότι έχει επιμολυνθεί με τα βακτηρίδια E-Coli και Staphylococcus epidermidis.

Το προϊόν παράγεται στην Ελβετία και η διανομή γίνεται στην Ισπανία από την εταιρεία Nutrition & Sante μόνο σε Νοσοκομειακές μονάδες. Η επιμόλυνση έχει επιβεβαιωθεί για την παραπάνω παρτίδα, αλλά διερευνώνται και άλλες παρτίδες του προϊόντος.

Το SANUTRI NATUR PRETERN δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελληνική αγορά. Ωστόσο είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα, γι αυτό εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας διακινούνται μόνο μέσω φαρμακείων. Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων της χώρας (αρκετά κάτω από 10%), ενώ συνεχίζεται η συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας των πανδημικών Α(Η1Ν1) εμβολίων. Μέχρι τώρα εκτιμάται πως έχουν χορηγηθεί πάνω από 65 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, ενώ η εταιρία glaxo, δώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 90 εκατομμύρια εμβόλια για να χορηγηθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Καινούργιες οδηγίες πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί (τελευταία επικαιροποίηση 5/11, βλέπε προηγούμενο άρθρο) και παραμένουν εν ισχύ, οι οδηγίες που δόθηκαν κατά την έγκριση των εμβολίων τον περασμένο Σεπτέμβριο και που επικυρώθηκαν μετά την αξιολόγηση των πρώτων κλινικών ερευνών, στις αρχές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού έναντι της πανδημίας γρίπης Η1Ν1, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας.

Την Τρίτη 15.12.2009 εμβολιάσθηκαν 9.550 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 16.488 κλήσεις. Από τις 16.11.2009, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 15.12.2009, έχουν εμβολιασθεί συνολικά 319.188 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 438.946 κλήσεις.

Πληροφορίες για τα κατά τόπους Κέντρα εμβολιασμού στην τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τη Νέα Γρίπη 1135 καθώς και στην ιστοσελίδα www.ygeianet.gov.gr, η οποία ενημερώνεται καθημερινά με νέα Κέντρα εμβολιασμού.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Φαρμάκων συνιστά την απόσυρση των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν δεξτροπροποξυφαίνη. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται σε διάφορα επώδυνα σύνδρομα κατόπιν ιατρικής συνταγής. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου στους καρκινοπαθείς. Μετά από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε πως υπάρχουν αυξημένα ποσοστά δηλητηρίασης από τα φάρμακα αυτά που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο και για το λόγω αυτό ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Φαρμάκων συνιστά την απόσυρση τους.

πηγή ΕΟΦ