Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης κατέκλυσαν τον ατμοσφαιρικό αέρα πάνω από τον ελλαδικό χώρο πριν από 2 εβδομάδες περίπου. Παρόμοια κατάσταση αναφέρθηκε και στην Κύπρο.

Η αναφορά στον ιστότοπο skopelitis.gr γίνεται καθυστερημένα γιατί το φαινόμενο του νέφους της σκόνης με απασχολεί ως ιατρικό φαινόμενο και όχι ως μετεωρολογικό!

Φαίνεται πως παρουσιάζει ιδιαίτερο ιατρικό ενδιαφέρον. Η αίσθηση μου ως ιατρού είναι πως υπάρχει μία αύξηση της νοσηρότητας που συνδέεται με την εμφάνιση του φαινομένου αυτού. Υπάρχει σύμφωνα με την κρίση μου, υποψία, ακόμη και για καρδιολογικό περιστατικό (δυσερμήνευτη αρρυθμιολογική διαταραχή σε ασθενή χωρίς καρδιολογικό ιστορικό και επιβαρυντικούς παράγοντες) [την πληροφορία αυτή μου έδωσε ο ικανότατος συνάδελφος καρδιολόγος κος Αθανάσιος Παπανδρέου από την Χαλκίδα. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις πολύτιμες πληροφορίες του. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται στον ελλαδικό χώρο καρδιολογική διαταραχή που μπορεί να συνδέεται με την σκόνη της Αφρικανικής ηπείρου!].

Ο πονόλαιμος και συμπτώματα λοίμωξης ή ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις. Ενώ περιστατικά όψιμου βήχα (ξηρού και πολλές φορές επίμονου) πιστεύω πως μπορούν να αποδοθούν στην περίεργη για εμάς σκόνη.

Η σκόνη κάλυψε σχεδόν όλη την Ελλάδα αφού υπάρχουν αναφορές από την Πάτρα έως και την Θεσσαλονίκη (απ\' όπου έκανε δήλωση σχετικά με το θέμα ο δήμαρχος της πόλης κος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος σχολίασε: «Θεωρώ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η κεντρική εξουσία θα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες, ώστε να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της χρήσης των ΙΧ», απόσπασμα από τον "agelioforos.gr").

Όπως υπονοείται από τον κο Παπαγεωργόπουλο, πτωχές είναι οι επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς υγείας στην Ελλάδα. Αντίθετα περισσότερες και λεπτομερέστερες αναφορές υπάρχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Έλληνες Κύπριοι φαίνεται να είναι καλλίτερα οργανωμένοι και καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε ή ακόμη καλλίτερα να συνεργαστούν μεταξύ τους οι αρμόδιοι φορείς.

Παραθέτουμε σχετικές ανακοινώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο στο αντίστοιχο Θέμα (βλέπε μενού>επίσημες ανακοινώσεις).

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο και παρατηρείται κυρίως την άνοιξη.

 

Λίγα λόγια για τα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη)

Η ύπαρξή τους γενικά υποδηλώνει υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και συνδέονται με αυξημένη νοσηρότητα (κυρίως από το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα) και θνησιμότητα. Όταν συνδυάζονται με ατμοσφαιρικούς ρύπους και αυξημένη υγρασία γίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Το όριο ασφαλείας θεωρείται η τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η αύξηση τους τις επίμαχες ημέρες ήταν τεράστια, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λεπτομερειακά στοιχεία στην διάθεσή μας για τον ελλαδικό χώρο.

Παραθέτουμε φωτογραφίες του νέφους, που επισκίασε ακόμη και τον ήλιο, από την πόλη των Λ. Αιδηψού. Ίδια εικόνα επικρατούσε σε όλη την Β. Εύβοια.

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 01

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 02

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 03

Σκόνη Σαχάρας στη Β. Εύβοια 04