Άριστες ήταν οι εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψή μου στον Καύκασο της νότιας Ρωσίας, μαζί με την φίλη και συνάδελφό μου ιατρό πνευμονολόγο κα Φωτεινή Γκοριούνοβα και τον σύζυγό της Αλέξανδρο Γκοριούνοφ.
Πιο συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε την ευρύτερη περιοχή του Minvody της επαρχίας της Σταυρούπολης. Μια περιοχή με όμορφες και φημισμένες Λουτροπόλεις, καθώς και με πολλά και καλά SPA ξενοδοχεία (θα αναφερθώ σε άλλο σημείο για τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία εκεί αποκαλούν σανατόρια).
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να δω πως οι Ρώσοι διαχειρίζονται το δώρο αυτό της φύσης, τα αποκαλούμενα ιαματικά νερά, και ποιά θέση κατέχουν στην επιστήμη της ιατρικής. Η επιστημονική αυτή περιέργεια για τα νερά ήταν εγγενής ,θα έλεγα, μιας και κοντά στην πόλη της Ιστιαίας από την οποία κατάγομαι και ζω τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια παγκοσμίου φήμης λουτρόπολη από τα αρχαία κιόλας χρόνια, τα Λουτρά της Αιδηψού.
Μπορώ λοιπόν να πω πως οι φίλοι μας οι Ρώσοι με εξέπληξαν ευχάριστα, μιας και έχουν καταφέρει να κρατήσουν υψηλό το επίπεδο της ιατρικής τέχνης και συνάμα να διατηρήσουν λίγο από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, κάτι που εμείς οι Έλληνες, ζώντας στον ίδιο χώρο και μιλώντας την ίδια γλώσσα όχι μόνο δεν το πράττουμε αλλά, αφού πρώτα εκβαρβαριστήκαμε, εξευτελίσαμε όλες τις έννοιες και τους θεσμούς.
Τα μηνύματα πάντως είναι αισιόδοξα και μπορούμε με καλή θέληση και λίγη προσπάθεια να επαναφέρουμε την αίγλη του χαμένου μας πολιτισμού.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ιατρό κα Φωτεινή Γκοριούνοβα και τον σύζυγό της Αλέξανδρο, χωρίς τους οποίους η εκδρομή θα ήταν ανέφικτη, τους οικοδεσπότες μας στην Ρωσία που μας πρόσφεραν την λησμονισμένη φιλοξενία του ξενίου Διός, καθώς και όλους τους Έλληνες που κατοικούν στην Ρωσία και κρατούν άσβεστη την φλόγα του ελληνοορθόδοξου ελληνισμού στην καρδιά τους.