Μεγάλη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Ιστιαία και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας αποτελεί η εγκατάσταση μονάδας ΕΚΑΒ στην Ιστιαία. Την είδηση πληροφορήθηκα με ευχαρίστηση από την τοπική εφημερίδα "ο Παλμός της Βόρειας Εύβοιας".

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προόδου για την επαρχία μας, αν αναλογισθεί κανείς πως μόλις πριν από ένα τρίμηνο (βλ και προηγούμενο άρθρο: "ένας είναι και .... τον βαράνε όλοι"), οι συνθήκες διακομιδής των ασθενών ήταν σχεδόν άθλιες, αφού γινόντουσαν διακομιδές ακόμη και βαριών περιστατικών με ταξί, ενώ δεν έλλειπαν και περιστατικά "ρουσφετολογικών" εξυπηρετήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Παλμού" η δύναμη του ΕΚΑΒ αποτελείται από δύο ασθενοφόρα και έξι προς το παρόν διασώστες με προοπτική να αυξηθούν στους εννέα.

Η αναβάθμιση δεν αφορά μόνο το διαδικαστικό μέρος (δηλ τις διακομιδές) αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, μιας και οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι άτομα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, εμπειρίας, και επαγγελματισμού.