Αρχική Επικαιρότητα - Τοπικά Νέα
Επικαιρότητα - Τοπικά Νέα

Ενημέρωση και σχολιασμός πάνω σε τρέχοντα θέματα και ζητήματα κοινωνικού και γενικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν την επικαιρότητα και ειδήσεις από την τοπική κοινωνία της Ιστιαίας, της Βόρειας και λοιπής Εύβοιας.Θάνατοι ασθενών θετικοί για τον ΑΗ1Ν1 PDF Εκτύπωση
Συγγραφή: Χρήστος Σκοπελίτης    (Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009 23:50)

Οι ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου που έγιναν από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ (Εθνικό Κέντρο ΕΠειχειρήσεων Υγείας) και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κεντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) σχετικά με θανάτους ασθενών, κατά κανόνα αναφέρονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ΑΗ1Ν1. Όλα τα περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ήταν διασωληνωμένα και είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Στις ανακοινώσεις δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία. Έτσι δεν αναφέρεται η πολύ συμαντική πληροφορία, αν τα άτομα αυτά, που ανήκαν στις ομάδες κινδύνου, είχαν εμβολιασθεί (όπως όφειλαν) με το νέο πανδημικό εμβόλιο ή το κλασικό εμβόλιο της εποχικής γρίππης ή και τα δύο μαζί ή αν είχαν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου.

Μια ακόμη παρατήρηση είναι πως η αιτία θανάτου είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διότι λαμβάνουν χώρα πολύπολοκες διαδικασίες και οι ασθενείς τις περισσότερες φορές αποβιώνουν από τις επιπλοκές της νόσου και της νοσηλείας στην μονάδα.

Οι ανακοινώσεις αυτές δημιουργούν εντυπώσεις και ενδεχομένως οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα ειδικά σε άτομα που δεν υπάγονται στον χώρο της υγείας. Κατά τη γνώμη μου είναι αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο να γίνονται τέτοιου τύπου ανακοινώσεις, ειδικά από τα ΜΜΕ (όπως πχ τηλεόραση και ραδιόφωνο) και τα στοιχεία αυτά δεν θα έπρεπε να δημοσιεύονται αλλά να είναι προσβάσιμα μόνο στους λειτουργούς της υγείας και την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός της δημοσίευσης δημιουργεί σκιές και αφήνει υπονοούμενα.

 
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία- Από τη Δευτέρα ο εμβολιασμός του ευπαθούς πληθυσμού PDF Εκτύπωση
Συγγραφή: Χρήστος Σκοπελίτης    (Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009 21:00)

Με ελάχιστους εμβολιασμούς γιατρών και νοσηλευτών κατά της νέας γρίπης έκλεισε η εβδομάδα. Κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες έλαβαν το πανδημικό εμβόλιο κατά τι περισσότερα από 9.200 άτομα, τη στιγμή που ο αριθμός των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία υπερβαίνει τις 100.000. Με δεδομένο όμως ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός δεν αφορούσε μόνο τους νοσοκομειακούς αλλά το σύνολο των υγειονομικών της χώρας, προκύπτει ότι ούτε ο ένας στους δέκα υγειονομικούς δεν εμβολιάστηκε.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την Πέμπτη έλαβαν το πανδημικό εμβόλιο 2.959 γιατροί και νοσηλευτές από τα 161 κέντρα εμβολιασμού που λειτουργούν σε κρατικά, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι, το σύνολο των ατόμων που θωρακίστηκαν ενάντια στον ιό Η1Ν1 φθάνει τις 9.257.

Μεθαύριο, Δευτέρα, ξεκινά ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στην ομάδα αυτή ανήκουν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, ασθματικοί) και του καρδιαγγειακού συστήματος (εξαιρείται η απλή υπέρταση), από χρόνια νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα (περιλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40) και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Επίσης ανήκουν όσοι είναι μικρότεροι από 19 ετών και λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη, οι έγκυοι δευτέρου και τρίτου τριμήνου, τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 1135 για να ρωτούν σχετικά με τα κέντρα εμβολιασμού.

Εν τω μεταξύ, τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει προς το χειρότερο μετά την αυστηροποίηση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κλείνει μια σχολική τάξη ή τμήμα. Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης αποφάσισαν να μπαίνει «λουκέτο» σε μια τάξη ή τμήμα όταν παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης περισσότεροι από τέσσερις μαθητές και όχι πέντε, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

πηγή: εφημερίδα "το βήμα"

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 5
 
Ανατολή
06:49
Μεσημβρία
13:36
Δύση
20:24
Σάββατο
18
Αυγούστου
2018
Πρώτο Τέταρτο Σελήνης
Λάμψη Σελήνης
43,5%
Ημέρα
Σελήνης
Επόμενη
Πανσέληνος
26 Αυγ
Εορτάζουν σήμερα
Αρσένιος, Αρσενία, Λαύρος, Λαύρα, Φλώρος, Φλώρα