Όπως είπαν ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Γιώργος Χρούσος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα και η επιμελήτρια αναπτυξιολόγος Λωρέττα Θωμαϊδου, παρότι είναι αντιφατικά τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τις πιθανές επιπτώσεις των κινητών στην υγεία των παιδιών, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Όπως είπαν οι επιστήμονες, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 28.000 μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Στο σύνολο τους οι μελέτες είναι καθησυχαστικές, εμφανίζουν όμως αρκετές αδυναμίες στο σχεδιασμό τους και μερικές από αυτές καταλήγουν σε αντιφατικά αποτελέσματα.
Από το 2000, ανεξάρτητοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WΗΟ) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αξιολογώντας διεξοδικά το σύνολο των μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι μέχρι σήμερα μελέτες και έρευνες δεν επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση στα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κινητών τηλεφώνων έχει οποιεσδήποτε επιβλαβείς επιπτώσεις. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν μπορούν να αποκλειστούν μακροπρόθεσμες επιδράσεις. Επειδή η μαζική χρήση κινητών είναι πρόσφατο φαινόμενο και εξελίσσεται με ταχύτητα που ξεπερνά τις βιολογικές μελέτες ,είναι φρόνιμο να υπάρξουν προληπτικά μέτρα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, διότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αυτό συμβαίνει διότι το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, έχουν λεπτότερο κρανίο και η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι διαχρονικά μεγαλύτερη».

Τι πρέπει να ξέρετε

Τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων (δηλαδή μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας), που φέρουν την κεραία ενσωματωμένη μέσα στη συσκευή.
Στην ακτινοβολία του κινητού εκτίθεται κυρίως το κεφάλι, το οποίο απορροφά το 60% της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή του κινητού μας, επειδή το τελευταίο εφάπτεται στο σώμα ενώ οι σταθμοί όχι. Ο υπολογισμός της ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα από το συγκεκριμένο κινητό που χρησιμοποιούμε είναι δυνατό να υπολογιστεί αντικειμενικά και εκφράζεται με τον συντελεστή SAR (ειδικός βαθμός απορρόφησης).
Για να είναι ασφαλές το κινητό που αγοράζουμε θα πρέπει ο συντελεστής SAR να είναι όσο γίνεται μικρότερος από το όριο του 2 W /kg που έχει καθορισθεί διεθνώς ως όριο ασφαλείας. Αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η αναγραφή του SAR σε κάθε συσκευή που διατίθεται στην Ευρώπη, ώστε να ελέγχεται και να προστατεύεται ο αγοραστής.

Προληπτικά μέτρα

Τα προληπτικά μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες και θα πρέπει να παίρνουν οι γονείς είναι:

  • Μην αγοράζετε και μη δίνετε κινητά τηλέφωνα σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών.
  • Πριν από την αγορά του κινητού, να ζητάτε να σας πουν πόσος είναι ο SAR του μοντέλου που έχετε επιλέξει (υπενθυμίζεται πως πρέπει να είναι κάτω από 2).
  • Μάθετε στα παιδιά σας να μιλούν όσο το δυνατόν λιγότερο στο κινητό.Μάθετε τα παιδιά να προτιμούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα (SMS), καθώς και να χρησιμοποιούν συσκευή hands free (το ειδικό ακουστικό) για να μιλήσουν στο κινητό (με τις συσκευές αυτές μειώνεται πολύ η ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται).
  • Πείστε τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν το κινητό στο αυτοκίνητο και στο σχολείο.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ