Οι ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου που έγιναν από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ (Εθνικό Κέντρο ΕΠειχειρήσεων Υγείας) και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κεντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) σχετικά με θανάτους ασθενών, κατά κανόνα αναφέρονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ΑΗ1Ν1. Όλα τα περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ήταν διασωληνωμένα και είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Στις ανακοινώσεις δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία. Έτσι δεν αναφέρεται η πολύ συμαντική πληροφορία, αν τα άτομα αυτά, που ανήκαν στις ομάδες κινδύνου, είχαν εμβολιασθεί (όπως όφειλαν) με το νέο πανδημικό εμβόλιο ή το κλασικό εμβόλιο της εποχικής γρίππης ή και τα δύο μαζί ή αν είχαν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου.

Μια ακόμη παρατήρηση είναι πως η αιτία θανάτου είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διότι λαμβάνουν χώρα πολύπολοκες διαδικασίες και οι ασθενείς τις περισσότερες φορές αποβιώνουν από τις επιπλοκές της νόσου και της νοσηλείας στην μονάδα.

Οι ανακοινώσεις αυτές δημιουργούν εντυπώσεις και ενδεχομένως οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα ειδικά σε άτομα που δεν υπάγονται στον χώρο της υγείας. Κατά τη γνώμη μου είναι αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο να γίνονται τέτοιου τύπου ανακοινώσεις, ειδικά από τα ΜΜΕ (όπως πχ τηλεόραση και ραδιόφωνο) και τα στοιχεία αυτά δεν θα έπρεπε να δημοσιεύονται αλλά να είναι προσβάσιμα μόνο στους λειτουργούς της υγείας και την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός της δημοσίευσης δημιουργεί σκιές και αφήνει υπονοούμενα.